• Wersja angielska
  •  
  •  
  • Odyssei
  • Serwis roku
  • National Geographic
  • Traveler
  • Strona Główna Odyssei
  • Odyssei

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Knivskjellodden, Północny kraniec Europy
Scarto
post Jan 11 2010, 02:55 AM
Post #1

Doświadczony globtroter

Grupa: Odyseusze

Czy ktoś był może na przylądku Knivskjellodden? Interesuje mnie 9 km trasa piesza prowadząca do cypla. Czy jest trudna czy łatwa, kamienista, bagnista? Mówiąc inaczej - czy da się tam wjechać wózkiem inwalidzkim? Wszelkie informacje są użyteczne.
Z góry dziękuję
Go to the top of the page

+Quote Post
Odyska
post Jan 11 2010, 02:55 AM
Post #

Miłośniczka podróży

Quote Post
Scarto
post Jan 11 2010, 08:00 AM
Post #2

Doświadczony globtroter

Istotna informacja - niepełnosprawny chciałby się tam dostać w lipcu lub sierpniu. Czy jest to w ogóle możliwe?

+Quote Post
krakers
post Apr 27 2010, 06:19 AM
Post #3

Zapalony wędrowiec
**

Wydaje mi się, że nie jest to możliwe. Trasa nie jest trudna, ale kamienista, miejscami bagnista - przechodzi się po deskach ułożonych na bagienkach. Trasa jest bardzo "pofalowana" cały czas wspinamy się na pagórek, żeby zaraz z niego schodzić i włazić na następny. Te 9 km dają się we znaki. W mojej ocenie z wózkiem nie ma co próbować. Niestety trzeba będzie zadowolić się "komercyjną" wersją Przylądka Północnego.

Chyba, że ktoś ma inne zdanie?

Pozdrawiam.

+Quote Post
grzesiekodm
post May 8 2010, 07:47 PM
Post #4

Wytrawny wojażer

CYTAT(krakers @ Apr 27 2010, 06:19 AM) *
Chyba, że ktoś ma inne zdanie?

Potwierdzam, wózkiem nie przejedzie. W dodatku to kawał drogi.

--------------------
„Nie interesuje mnie to, co stworzyła ręka człowieka a jedynie to, czego nie zdołała jeszcze zniszczyć”

+Quote Post

Scarto
post May 14 2010, 10:00 AM
Post #5

Doświadczony globtroter

Dziękuję wszystkim.

+Quote Post
Scarto
post May 29 2010, 08:17 AM
Post #6

Doświadczony globtroter

CYTAT(grzesiekodm @ May 8 2010, 07:47 PM) *
...to kawał drogi.

Grzesiek to wg mapy jedynie 9 km. Czy te różnice wysokości tak bardzo ją wydłużają (utrudniają), czy też w grę wchodzą jakieś inne czynniki?

+Quote Post
Anesta
post May 31 2010, 04:18 PM
Post #7

Miłośnik podróży
*

CYTAT(Scarto @ May 29 2010, 10:17 AM) *
Grzesiek to wg mapy jedynie 9 km. Czy te różnice wysokości tak bardzo ją wydłużają (utrudniają), czy też w grę wchodzą jakieś inne czynniki?

Witaj, jeśli interesuje Cię trasa na Knivskjellodden - mogę udostępnić Ci zdjęcia, które zrobiłam tam w lipcu ub. roku. Poproszę o adres mailowy, na który prześlę Ci link. Trasa nie jest faktycznie trudna kondycyjnie, ale kamienista i chwilami - zwłaszcza ostatni odcinek - stroma.

Pozdrawiam serdecznie

Agnieszka

+Quote Post
Scarto
post May 31 2010, 04:54 PM
Post #8

Doświadczony globtroter

CYTAT(Anesta @ May 31 2010, 04:18 PM) *
Witaj, jeśli interesuje Cię trasa na Knivskjellodden - mogę udostępnić Ci zdjęcia, które zrobiłam tam w lipcu ub. roku. Poproszę o adres mailowy, na który prześlę Ci link. Trasa nie jest faktycznie trudna kondycyjnie, ale kamienista i chwilami - zwłaszcza ostatni odcinek - stroma.

Pozdrawiam serdecznie

Agnieszka

Ile - mniej więcej czasu zajmuje to średniosprawnemu turyście?

+Quote Post
grzesiekodm
post Jun 10 2010, 09:48 PM
Post #9

Wytrawny wojażer

CYTAT(Scarto @ May 29 2010, 08:17 AM) *

Trasa generalnie jest dość uciążliwa za sprawą nierównego terenu. Kamienie, skały, strumienie, mokradła, z górki, pod górkę, trawersy po zboczu... Ścieżka jest wyraźna, ale przeważnie węższa niż rozstaw kół w wózku inwalidzkim. Ja osobiście uważam, że trasa jest niemożliwa do przejechania wózkiem inwalidzkim. Kiedyś widziałem jak wnosili niepełnosprawnego mężczyznę na plecach na Kjeragbolten. Może to jest jakieś wyjście...?

--------------------
„Nie interesuje mnie to, co stworzyła ręka człowieka a jedynie to, czego nie zdołała jeszcze zniszczyć”

+Quote Post
Scarto
post Jun 10 2010, 09:56 PM
Post #10

Doświadczony globtroter

CYTAT(grzesiekodm @ Jun 10 2010, 09:48 PM) *
Kiedyś widziałem jak wnosili niepełnosprawnego mężczyznę na plecach na Kjeragbolten. Może to jest jakieś wyjście...?

Zasadniczo - taki właśnie jest plan. Ale jak oceniasz? - z 60-kilogramowym człowiekiem na plecach, ile czasu przygotować należy? Plus - minus, circa about? Ruszamy wcześnie rano - do wieczora chcemy rozbić biwak na przylądku, da radę?
Noc powinna być krótka.

+Quote Post
grzesiekodm
post Jun 11 2010, 01:21 AM
Post #11

Wytrawny wojażer

Tam właściwie nocy jako takiej nie ma. Możecie iść cały dzień i cała noc i robic odpoczynki w dowolnym miejscu. Znam ludzi, którzy noszą 40-kg plecaki i potrafią z nimi chodzić przez cały dzień po górach. W takim układzie i Wy powinniście sobie dać radę. Przynajmniej tam jest względnie równo, zwłaszcza na poczatku trasy. Jak znajdziecie jakieś równe miejsce pod namiot to z biwakiem nie będzie problemów. Tylko ta pogoda... bardzo niepewna...

--------------------

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

- Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 2nd September 2010 - 11:07 PM