|
  |
Własne biuro podróży |
|
|
|
|
Dec 21 2009, 05:54 PM
|
Miłośnik podróży

Grupa: Odyseusze

|
Czy ktoś z Was orientuje się czy założenie własnego biura podróży wiąże się z jakimiś wymogami ( np. konieczność stażu w innym biurze, aby dostać pozwolenie itp.). Nie interesuje mnie współpraca na zasadach franczyzy, tylko założenie stricte własnego biura.
|
|
|
|
|
|
|
Odyska
|
Dec 21 2009, 05:54 PM
|

Miłośniczka podróży

|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dec 21 2009, 06:58 PM
|
Miłośnik podróży

|
CYTAT(machoney @ Dec 21 2009, 07:45 PM)  Chyba nie trzeba żadnego stażu, natomiast aby organizować różnego rodzaju wyjazdy trzeba mieć koncesję organizatora turystyki: http://www.abc.com.pl/serwis/du/1999/0401.htmNo to tam jest napisane w artykule szóstym, że trzeba mieć od roku do czterech lat praktyki przecież.
|
|
|
|
|
|
|
|
Dec 24 2009, 09:53 AM
|

Zapalony wędrowiec

|
No wiec generalnie jeśli chcesz założyć Biuro Agencyjne to odpadają Ci koszta związane z ubezpieczeniem... jesli chcesz założyć biuro będące Organizatorem turystycznym to już musisz mieć pieniądze na znaczne sumy ubezpieczeń... I teraz... jeśli skończyłeś studia w zakresie turystyki i rekreacji wystarczy Ci z tego co pamiętam rok praktyki w turystyce (podobnie jest przy studiach pedagogicznych tylko wtedy to są chyba 4 lata itd.... jest kilka takich kierunków). Tylko, że właściwie biuro może założyć "każdy"... te kwestie o których napisałam dotyczą osoby, która będzie tym biurem kierowała... bo przecież biuro może być Twoje, ale możesz kierownikiem danego biura uczynić kogoś innego). No i koniecznie zorientuj się jak to jest właśnie z agentami i organizatorami. Można też zrobić tak, że przez pierwszy rok Twoje biuro działa jako agent, a po roku (jeśli jesteś po turystyce) próbujesz zaistnieć na rynku jako organizator. Przeczytaj jeszcze to, co na temat zakładania biura organizatorskiego napisał serwis tur-info.pl: http://www.tur-info.pl/p/ak_id,563,,organi...czne,biuro.htmlI warto zainwestować w "Rynek Turystyczny" - magazyn dla osób z branży... No i życzę powodzenia
--------------------
"Życie nie jest mierzone liczbą oddechów, ale liczbą momentów, które zapierają nam dech w piersiach"
|
|
|
|
|
|
|
|
Apr 8 2010, 09:02 AM
|
Miłośnik podróży

|
Zgodnie z uchwaloną niedawno nowelizacją Ustawy o Turystce Sejm zadecydował, że aby założyć biuro podróży nie trzeba mieć wykształcenia kierunkowego.
Do tej pory aby prowadzić biuro podróży trzeba było mieć ukończone studia na kierunku związanym z turystyka i rekreacja, ekonomią, prawem ewentualnie zarządzaniem i marketingiem. Poza tym należało posiadać roczną praktykę w zawodzie.
W sytuacji kiedy nie miało się ukończonych odpowiednich studiów, albo ukończyło się szkołę średnią z zakresu obsługi turystów można było prowadzić biuro po dwóch latach pracy w branży. Natomiast osoba bez matury mogła zacząć własny interes w turystyce dopiero po sześciu latach pracy w firmie turystycznej.
A co do gazet branżowych to są również " Wiadomości Turystyczne" w których moim zdaniem jest najfajniejszy dział branżowych porad prawnych.
|
|
|
|
|
|
|
|
Apr 12 2010, 09:38 PM
|

Doświadczony globtroter

|
CYTAT(emes @ Apr 12 2010, 11:24 PM)  Tak się zastanawiam, czy nie prościej założyć biuro w jakimkolwiek innym kraju UE. Podejrzewam, że nie wszędzie przepisy są tak pochrzanione, a działalność w UK lub na Słowacji ma swoje dodatkowe plusy podatkowe  Biuro to firma, jeśli firma to w UK firmę zakładasz przez internet w ciągu nastu minut. Ja firmę zakładem w PL - miesiąc (UMiG, US, ZUS, GUS) i na wstępie to wydatek ok.550 PLN + koszta paliwa i czas stracony w kolejce do okienek. Różnice są znaczne, być może i w temacie biura - także.
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Apr 13 2010, 11:00 PM
|
Zapalony wędrowiec

|
CYTAT(ChillOutTravel @ Apr 12 2010, 10:38 PM)  Biuro to firma, jeśli firma to w UK firmę zakładasz przez internet w ciągu nastu minut. Ja firmę zakładem w PL - miesiąc (UMiG, US, ZUS, GUS) i na wstępie to wydatek ok.550 PLN + koszta paliwa i czas stracony w kolejce do okienek. To chyba dawno było. Trzy lata temu zakładałem DG i zajęło mi to jakieś 3 dni, z czego najwięcej bank i pieczątka, a nie urzędy. No ale główne zagadnienie dotyczy dodatkowych wymagań prawnych przy świadczeniu usług turystycznych. Sam myślałem o organizowaniu wyjazdów dla małych grup w znane mi okolice, ale po przeczytaniu ustawy wiem, że na pewno nie będę tego robił w ramach mojej polskiej działalności. Jeśli się zdecyduję na zmianę zawodu, zbadam jak wyglądają regulacje prawne w innych krajach Unii.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jul 21 2010, 09:05 PM
|

Zapalony wędrowiec

|
CYTAT(ChillOutTravel @ Apr 14 2010, 02:26 PM)  Opisałem stan z 2007 roku. Być może coś się zmieniło na +. Oby. Aby zalozyc biuro podrozy nie trzeba zadnych specjalnych pozwolen, pod warunkiem ze jest to biuro posredniczace w sprzedazy gotowej oferty. Jesli chce sie zostac organizatorem turystyki wymagania sa znacznie ostrzejsze...
|
|
|
|
|
|
|
|
Aug 11 2010, 12:50 PM
|
Miłośnik podróży

|
Podziwiam za odwagę, ja na pewno nie zdecydowałabym się na rozkręcenie takiego interesu- w życiu:) Zbyt dużo spraw trzeba ogarnąć a każde niedopatrzenie jest bezlitośnie wykorzystywane. No i nie bez znaczenia jest to,ze konkurencja jest przeolbrzymia
|
|
|
|
|
|
|
|
Aug 13 2010, 06:53 AM
|
Miłośnik podróży

|
Witam Z informacji jakie dziś uzyskałem w Urzędzie Marszałkowskim we Wrocławiu wynika, iż 17 września wchodzi w życie nowa ustawa, która znosi wymóg praktyki oraz wykształcenia, pozostawiając jedynie zabezpieczenia finansowe jako jedyny warunek aby zostać wpisanym do rejestru organizatorów turystyki.
|
|
|
|
|
|
|
  |
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
|