Dłuższy pobyt w Tajlandii |
|
|
|
|
Nov 3 2009, 10:32 AM
|
Miłośnik podróży

Grupa: Odyseusze

|
Witam wszystkich forumowiczow, Chcialbym zapytac was, przede wszystkim podrozujacych po tajlandii o wszelkie mozliwosci dluzszego pobytu w tym kraju. Od jakiegos czasu planuje wyprowadzic sie z polski w cieple rejony, z przyjemnymi ludzmi, klimatem i jedzeniem. Chcialbym pomieszkac, wynajmujac domek, mieszkanie w tajlandii jakis dluzszy czas, na poczatek minimum rok. Czy ktos z was dysponuje doswiadczeniami ktore bylby mi pomocne? Interesowalby mnie wszelkie informacje na ten temat. Moze ktos z wa juz wynajmowal mieszkanie w tajlandii? Region jest do ustalenia jednak mam pewne preferencje. Nocne kluby, alkohol i seks odpada, niczego z powyzszych nie lubie  . Szukam ciszy, spokoju, ladnych widokow, najlepiej z dala od miejskiego zgielku i halasu, cos na wybrzezu byloby w sam raz, jednak nie ograniczam sie w tych kryteriach za bardzo jesli macie inne sugestie i dysponujecie konkretnymi informacjami ktore by za tym szly bardzo chetnie ich poslucham. Prosze mnie zle nei zrozumiec ale piszac post prosze was o konkrety, nie marnujmy sobie wzajemnie czasu odpowiedziami w stylu: "Jedz do ......... tam jest bomba" i koniec. Zwracam sie do forumowiczow z prosba o profesjonalna pomoc. Pozdrawiam i oczekuje rychylch odpowiedzi PS: Jezeli ktokolwiek z was zamieszkiwal w rejonie gdzie temperatura przez okragly rok nie spadala ponizej 20C i ma spora baze informacji na temat tego miejsca bardzo chetnie dowiem sie i o tym, poza sama opcja Tajlandii. Z gory bardzo dziekuje Dark
|
|
|
|
|
|
|
|
Nov 4 2009, 10:23 AM
|
Miłośnik podróży

|
Dzieki za info, odezwe sie na prv do Diste i zobaczymy co powie
|
|
|
|
|
|
|
|
Nov 5 2009, 02:12 PM
|
Miłośnik podróży

|
Witajcie mam jeszcze jedno pytanie, Dysponujac kwota 15,000 bht miesiecznie do przeznaczenia wylacznie na wynajem mieszkania/domku co moge uzyskac za taka kwote? Co by to bylo w bangkoku, wyspach Koh i Phuket? Czy dysponowalibyscie takimi informacjami i moze moglibyscie poprzec cos fotografia?
Bede bardzo wdzieczny
|
|
|
|
|
|
|
|
Nov 5 2009, 10:52 PM
|

Doświadczony globtroter

|
Google nie gryzą. Ja też o tym myślałam po powrocie z Tajlandii i nadal myślę, ale pierwsze co zrobiłam, to znalazłam sama w internecie strony, gdzie można znaleźć mieszkanie w Tajlandii i tam jest wszystko. Pierwsza z brzegu strona: http://www.thaiapartment.com/Index.aspDrugie co zrobiłam, to napisałam do naszego kolegi diste, który wtedy mieszkał w Bangkoku. Za 15 000 bahtów możesz tam żyć jak król, tam wynajem mieszkania nie kosztuje tyle co w PL. A jak jeszcze mieszkasz z kimś, to już w ogóle jest tanio. A Ty chcesz tam pracować?
--------------------
"Ten, kto błądzi, odkrywa nowe szlaki" Nils Kjær
|
|
|
|
|
|
|
|
Nov 6 2009, 10:06 AM
|
Miłośnik podróży

|
Twoja uwaga jest nie na miejscu, Potrafie bowiem korzystac z wyszukiwarki jak kazdy z nas, jednak jesli poprosilem o pomoc forumowiczow znaczy ze wyczerpalem mozliwosci real estate. Jesli twoje informacje nie sa tresciwe a twoja znajomosc kraju pobiezna to nie musisz brac udzialu w dyskusji, ktora przerasta twoj zasob informacji. Do tego porady jakie od ciebie otrzymuje nie moga nosic miana konkretow. Tak czy inaczej dziekuje za udzial w dyskusji i wypowiedzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
Nov 6 2009, 03:13 PM
|

Doświadczony globtroter

|
Sama się weź wyluzj koleżanko i przeczytaj co napisałam wcześniej, a podałam 2 konkretne informacje o które prosił autor, Ty zaś żadnej konkretnej nie dałaś, po za przyczepieniem się do mnie. Nie oczerniaj mnie tu również bezpodstawnie, bo ja nie słyszałam żebym była zalogowana na kilku forach podróżniczych, tylko tu i na drugim jeszcze, ale jakąś svenkę na drugim portalu właśnie widziałam i siała ona wielki zamęt sama  więc proszę zejdź ze mnie i popatrz na siebie. Co do mieszkań, to widziałam całkiem sensowny domek do wynającia na Ko Phan Ngan, za 6 000 bahtów miesięcznie.
--------------------
"Ten, kto błądzi, odkrywa nowe szlaki" Nils Kjær
|
|
|
|
|
|
|
|
Nov 7 2009, 10:51 AM
|
Miłośnik podróży

|
Szkoda ze akurat nie dysponujecie zadnymi fotografiami, nie tyle samego regionu bo to owszem posiadacie ale wlasnie takich przykladowych mieszkan. To byloby bardzo pomocne. No nic, trzeba bedzie i tak pojechac zeby sie rozejrzec. Duzo real estate przesyla mi swoje oferty kazdego dnia, sa to w weikszosc domy typu rezydencja zaczynajace sie od 200m2 powierzchni co jest dla mnie kompletnie nei do wykorzystania, malych nie maja, a jak maja to glownie na sprzedaz. Ich czynsze zaczynaja sie od 25.000 za maly domek przyjemnei urzadzony umiejscowiony w dobrym punkcie, te wieksze zas podchodza pod 40 i 50 tys bht i choc oferuja bardzo wysoki poziom to sa po prostu monstrualnych rozmiarow, a ja szukam czegos malego prztulnego i najlepiej na plazy z dala od tlumow i halasu. Praca wymaga spokoju  .
|
|
|
|
|
|
|
|
Nov 7 2009, 05:15 PM
|

Wytrawny wojażer

|
Generalnie polecalbym chyba opcje zamieszkania w hotelu. Hotele maja mega znizki na dlugie pobyty - dla przykladu hotel w ktorym a dobe placilismy 550bht byl do wynajecia za 6000/msc. Za 15000 bht zyc jak krol nie bedziesz, chyba ze król wólki. Tym bardziej jesli bedziesz mial ochote robic co innego niz siedzenie w swoim apartamencie i korzystanie z netu przerywane tanimi posilkami  a raczej nie po to chcesz wyjechac. W hotelu jest o tyle fajnie ze przyjdzie i co jakis czas posprzat. przyniosa recznik, mydelko etc... internet moze byc w cenie wiec sie nie trzeba martwic, nie trzeba podpisywac zadnych umow i tak dalej. Konkretow nie ma bo sie tym nie interesowalem - jak chcesz to ci moge podac w ktorych hotelach my spalismy ale nie wiem czy to jest takie istotne bo wszystkie, ze wskazaniem na drozsze takie oferty proponuja. Bardziej bym sie martwil odpowiednia wiza bys nie musial wkolo jej za granica odnawiac. Z innych fajnych mjesc moglbym polecic bali ale tam jest drozej jak w Tajlandii.
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Nov 7 2009, 07:49 PM
|
Miłośnik podróży

|
Zernke na te strone Eve, zoabczymy moze cos tam bedzie. To chyba zarzadac lub developer a tak bedzie taniej niz z real estate. Super: Bardzo chetnei zerkne na te miejsca o ktorych wspomniales wraz z cenami jesli bedziesz mogl je podac to tez super. Hotele oczywiscie oferuja to co mowisz i wiem o tym jednak nie wiadomo o jakiego rodzaju znizkach sie mowi no i na dluzszy czas hotel np w bangkoku moze byc meczacy a ja musze miec cisze spokoj i plaze gdzie jest malo ludzi  Inaczej nie bardzo moglbym pracowac
|
|
|
|
|
|
|
|
Nov 7 2009, 08:08 PM
|
Zapalony wędrowiec

|
siemasz! sory za pozna odpowiedz ale musialem przeoczyc Twoja wiadomosc... sluchaj, powiem Ci tak skoro imprez nie lubisz, alkoholu nie pijesz to Twoje wydatki so o okolo 50% mniejsze... mieszkalem w Bangkoku przez 6 miesiecy i najprawdopodobniej bede mieszkal w przyszlosci chyba ze dostane oferte pracy gdzies indziej... za wynajem placilem 7900/miesiac + rachunki czyli okolo 10,000....elektrycznosc jest droga, jest duszno i goraco wiec pewnie bedziesz korzystal z klimy....ja korzystalem dosc duzo + mialem duzy wiatrak w pokoju i za elektrycznosc placilem prawie 1500 miesiecznie... jezeli chcesz zamieszkac w spokojnym miejscu to zapomnij o Bangkoku bo sie zameczysz. nie wiem co lubisz ale mozesz wybrac sie na polnoc i zamieszkac z mnichami albo samemu w jakiejs wiosce gdzie mowia "hello" i "thank you" albo na wyspie. ja wolalbym to drugie ale wiem ze na dluzsza mete bym sie zanudzil. dla mnie Bangkok to mozna powiedziec w sam raz....troche za duze korki ale przynajmniej jest cala lista rzeczy ktore mozesz robic w wolnym czasie. mysle ze na wyspach znajdziesz cos za okolo 5 - 10tys. w zaleznosci od standardu i oczywiscie bedziesz musial z reguly podpisac kontrakt na 3 - 6 - 12 miesiecy to zalezy. jezeli bedziesz zyl "na ulicy" i jadl khao pad gai itd. to w Bangkoku jedzenie wyniesie Cie okolo 6000 na miesiac....jednak wierz mi ze to sie nudzi i czasami musisz uderzyc na steka itp  + jest kur......sko goraco takze kilka litrow wody musisz wypic. na wyspach jedzenie jest duzo drozsze, chyba ze znajdziesz jakies miejsce z daleka od turystow. wspomniane w bangkoku khao pad gai, na wyspach moze nawet kosztowal 100 - 200 bahtow a nie 30. mozesz tez samemu gotowac... nie wiem co mam wiecej napisac... zajrze tu w ciagu kilku dni takze jak masz pytania to pytaj dla zainteresowanych tajlandia polecam www.youtube.com BIG TROUBLE IN THAILAND 8 epizodow.....stay away from drugs peeps
|
|
|
|
|
|
|
|
Nov 7 2009, 08:42 PM
|
Miłośnik podróży

|
Witaj i dzieki, Wiec widze poczatkowo tak +/- jedzenie z mieszkaniem ok 20tys miesiecznie. Jesli masz fotografie miejsca/miejsc ktore mozna wynajac za takie a takie sumy, albo mozesz mi przeslac fotki swojego lokum to bylby bardzo dobrze ilustujacy odpowiedz przyklad. Widzialem juz najrozniejsze mieszkania/domy i towarzyszace im ceny i kazde sa inne, totez bardzo by mi sie przydaly dodatkowe informacje. Pozdrawiam i dzieki
|
|
|
|
|
|
|
|
Nov 8 2009, 09:43 AM
|
Miłośnik podróży

|
Absolutnie nie mowie ze nie masz racji, Stad glownie isteresowaloby mnie wynajecie domku przy prlazy byc moze wlasnie na wyspach Koh. Tak czy inaczej bede msuail przyjechac do bangkoku na jakis czas i sie rozejrzec, zatrzymam sie tam w jakims hotelu i bede jezdzic i ogladac roznorakie kondo w miescie. Zajrzalem na te strone polecana przez Eve, jest tam sporo tego typu mieszkan wlasnie - brand new kondo, nie orientuje sie jednak w dzielnicach a faktycznie ceny mieszkan mocno sie miedzy soba roznia choc standard jest wsrod wielu bardzo podobny. Jesli juz byloby to miasto to musialbym miec wzgledny spokoj i byc blisko wezla komunikacyjno-zakupowego  Jakie dzielnice bys polecal? Super: Wklej ten hotel prosze jesli mozesz.
|
|
|
|
|
|
|
|
Nov 8 2009, 10:11 AM
|
Zapalony wędrowiec

|
osobiscie nastepnym razem jak bede w bangkoku to chcialbym zamieszkac przy chaophraya river.....wzdluz rzeki (stacja skytrain: saphan taksin) so przepiekne codominia......ale drogie....
nie wiem czy cos taniego tam znajdziesz, kolega placi 30,000 za 2 wielkie pokoje, 2 lazienki, salon, kuchnie i przepiekny widok na rzeke i reszte bangkoku z 17 pietra.... pewnie mozesz tam cos tanszego znalezc bez widoku i bezkuchni za mniejsza sume.....o sukhumvit zapomnij i silom bo jezeli chcesz pokoj to tam go nei znajdziesz....
zobacz na oferty niedaleko suvarnabhumi, lad phrao - im dalej od metra tym lepiej, phahon yothin, ari itd.
ale podkreslam, sam pisales ze chcesz mieszkac w spokoju takze radze zapomniec o bangkoku. a jezeli zatrzymasz sie tam tylko po to zeby cos znalezc to zatrzymaj sie gdziekolwiek i pojedz na jakakolwiek wyspe i tam szukaj.....
|
|
|
|
|
|
|
|
Nov 8 2009, 11:12 AM
|
Miłośnik podróży

|
Poszukuje spokoju gdyz jestem tego typu czlowiekiem to raz, dwa jestem pisarzem i potrzebuje odpowiedniego otoczenia zeby pisac  . Nie ma szans zebym czul sie dobrze w miejscu gdzie nigdy nie zapada noc i gdzie przeszkadza wszedobylski halas. Jednak nie moge sie odgrodzic tak bardzo aby jechac 2 godziny po zakupy bo to byloby znaczne utrudnienie. Musze cos wyposrodkowac. Dzikuje ci bardzo za wykazanie jakie dzielnice bylyby przystepne a od jakich trzymac sie z daleka. 30tys bht o ktorych wspomniales to duza kwota nie jednostkowo ale w stosunku rocznym a ja mysle w takich wlasnie kategoriach. Opcja 1 bedroom to cos co jest dla mnei wystarczajace, jestem bowiem czlowiekiem praktycznym, nie jestem w stanie spac w 3 sypialniach naraz. Jesli tylko mam odrebny pokoj do pracy, osobna sypialnie i pokoj dzienny juz jest bardzo dobrze. To akurat bez problemu mam tutaj w polsce jednak w naszym kraju brakuje mi pogody i uprzejmosci ludzi spotykanych na ulicy  Stad chec zmiany klimatu:) Jesli tylko moglbys dorzucic do swoich rad cos jeszcze, jesli tylko nie zameczam cie za bardzo to bedzie bardzo milo. Chociloby mi glownie o wiecej danych na temat wysp, jakie mieszkania/domki mozna tam znalezc? Moze znasz jakies strony typu ta ktora pokazala mi Eve, faktycznie musze przyznac ze jest ona calkiem niezla. Real Estate zdziera 3x tyle ile warte jest condo prosto od developera. Na poczatku szukalem kondo za ok 35tys bht wierzac ze to minimalna cena wynajmu teraz widze, ze jest zupelnie inaczej, ale na zdobycie doswiadczenia nawet powierzchownego potrzeba czasu. Wracajac do tematu jesli tylko mozesz cos wiecej powiedziec o wyspach bede zobowiazany. Pozdrawiam i dziekuje za pomoc
|
|
|
|
|
|
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
|