• Wersja angielska
  •  
  •  
  • Odyssei
  • Serwis roku
  • National Geographic
  • Traveler
  • Strona Główna Odyssei
  • Odyssei

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Wadi Rum - noc na pustyni?, ktos moze polecic?
agalee
post Oct 22 2009, 04:55 PM
Post #1

Miłośnik podróży
*

Grupa: Odyseusze

Witam i z gory dziekuje za jakies odpowiedzi! smile.gif

Wybieram sie w przyszlyn tygodniu z Izraela do poludnie Jordanii, do Wdi Rum. Planuje wybrac sie na "beduinska przygode"- wielblad, noc na pustyni itp. Szlyszalam o wielu agencjach, ktore to organizuja,ale nie mam pojecia ktore sa dobra? Czy wszystkie podobne? Czy ktos ma jakies rady z pierwszej reki i moglby kogos polecic? (ceny i standard)

bardzo dziekuje!

aga
Go to the top of the page

+Quote Post
sawanna
post Oct 22 2009, 09:32 PM
Post #2

Miłośnik podróży
*

CYTAT(agalee @ Oct 22 2009, 06:55 PM) *
Witam i z gory dziekuje za jakies odpowiedzi! smile.gif

Wybieram sie w przyszlyn tygodniu z Izraela do poludnie Jordanii, do Wdi Rum. Planuje wybrac sie na "beduinska przygode"- wielblad, noc na pustyni itp. Szlyszalam o wielu agencjach, ktore to organizuja,ale nie mam pojecia ktore sa dobra? Czy wszystkie podobne? Czy ktos ma jakies rady z pierwszej reki i moglby kogos polecic? (ceny i standard)

bardzo dziekuje!

aga

taaak!!! byłam 2 tygodnie temu!! ja jestem zachwycona! smile.gif z tym, że ja jechalam z północy od Ammanu, z człowiekiem, którego spotkałam na ulicy i przewiózł mnie i moją współtowarzyszkę po całej zachodniej części Jordanii. od Ammanu właśnie po Aqabę.
Jeśli chodzi o samo Wadi Rum - przepiękne miejsce, naprawdę warto zobaczyć, my jechałyśmy tam jeepem, ale widziałam też karawany na wielbłądach smile.gif wieczorem zachód słońca, ognisko, kolacja full-wypas - kurczaczek, sałatki przyprawione na arabską nutę, i jakieś ichniejsze specjały... smile.gif rano wschód słońca - niezapomniany widok!!! ciiiisza, relaks, piasek, skały, niebo....
Standard pustynny smile.gif
Cena... chyba kolo 75 JOD za 2 osoby (1JOD w przybliżeniu 4 zł),
e-mail: mdallh_rum@yahoo.com ---> bezpośrednio do gościa który się tym zajmuje - nie agencja.
Pozdr, Laila smile.gif

+Quote Post
agalee
post Oct 24 2009, 03:36 PM
Post #3

Miłośnik podróży
*

Dzieki Laila!!Juz sie nie moge doczekac! smile.gif pozdrawiam, aga

+Quote Post
luc4s
post Oct 31 2009, 01:41 PM
Post #4

Zapalony wędrowiec
**

Ja chodziłem po Wadi Rum pieszo, spałem na dziko poprostu na piasku, na karimacie, tyle, że był to sierpień. Ta cisza w nocy- niezapomniana.

--------------------
www.chiny2009.pl

+Quote Post
seven
post Nov 1 2009, 10:56 AM
Post #5

Miłośnik podróży
*

Wadi Rum jest cudowne, ale uważaj na cwaniaczków w Visitor Center. Czasem proponują niby full zwiedzanie a w praktyce ogranicza się to do 2 godzin jeepem po pobliskich wydamach i straganach.
Jak ktoś myśl powaznie o Wadi Rum to wymagany jest co najmniej jeden cały dzień, a moim zdaniem i dwa to mało (jakiś treking)

+Quote Post
shiraz
post Nov 16 2009, 07:29 AM
Post #6

Miłośnik podróży
*

Witam,
Chodziłem po Wadi Rum pieszo na początku listopada i serdecznie polecam. Tylko w ten sposób można poczuć prawdziwą pustynię. Na obejrzenie większości atrakcji w rezerwacie trzeba zarezerwować 3 dni. Temperatury w dzień między 20 a 30 st., w nocy powyżej +10 st. Spokojnie można przenocować na karimacie (ewentualnie + namiot).
Pozdrawiam,

+Quote Post
lutka1
post Nov 22 2009, 05:27 PM
Post #7

Miłośnik podróży
*

My byliśmy na początku października. Tzw. noce w obozach Beduinów to niezła cepelia. Całe szczęście, że w naszym przypadku była z nami tylko jedna para Francuzów, to gospodarze szybko znudzili się robieniem widowiska kulturalnego i można było w spokoju i ciszy patrzeć na rozgwieżdżone niebo. Za cały dzień wycieczki jeepem (2 osoby + przewodnik) + noc w obozie pseudobeduińskim płaciliśmy 50 JD/osoba. W związku z tym, że Wadi Rum to fabryka turystyczna, można na miejscu bez rezerwacji dogadać się na każdą formę aktywności. Byle być na miejscu przed 9.00.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

- Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24th November 2009 - 11:12 PM