Ryanair - bagaż podręczny |
|
|
|
|
Apr 24 2009, 10:24 PM
|
Miłośnik podróży

Grupa: Odyseusze

|
Witajcie, Mam małe pytanie, dla tych, którzy się orientują. Za parę dni lecę na 1 dzień do Londynu z Ryanair. Zabieram oczywiście tylko bagaż podręczny, który ma być plecakiem. Cały mój problem polega na tym, że wg wymogów tej linii ma on mieć wymiary max 55x45x20cm. Mój zwykły miejski plecak ma wymiary ew. ciut większe (te 20cm grubosci ma gdy jest średnio wypełniony). Oczywiście gdyby mój plecak skompresować  tzn ścisnąć lekko, to jako, że jest miękki i niewypełniony na maksa, zmieści się w podanych wymiarach. Boję sie trochę, że mogą mnie z czymś takim nie wpuścić na pokład, gdyż jak wiadomo ta linia lubi do wszystkiego dowalać opłaty. Co o tym myślicie? Ktoś miał już podobne doświadczenia z używaniem plecaka jako bagażu podręcznego? Jak na lotnisku sprawdzane są wymiary? BTW - mój plecak - http://www.campus.com.pl/strona.php?p=60&a...t&_pID=7984Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
Odyska
|
Apr 24 2009, 10:24 PM
|

Miłośniczka podróży

|
|
|
|
|
|
|
|
|
Apr 25 2009, 10:12 PM
|
Miłośnik podróży

Grupa:

|
W Łodzi na lotnisku ważyli, więc trzymaj się 10kg, za to na stansted, chyba mógłbym wnieść ile bym chciał :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
Apr 26 2009, 12:17 AM
|

Urodzony obieżyświat

|
Waga jest w wielu miejscach przestrzegana, ale wymiary to już raczej sprawa do dopchnięcia (dosłownie  ), choć i to raczej nie jest konieczne. Odlatywałem niedawno Ryanairem z Duesseldorfu i jeśli Niemcy tego nie przestrzegali, to znaczy, że chyba nikt w Europie tego nie przestrzega.  CYTAT(strangerr @ Apr 24 2009, 10:34 PM)  Pamiętaj natomiast o zapakowaniu wszystkich płynów jakie ze sobą zabierasz do plastikowego opakowania wielokrotnego zamknięcia bo widziałem, że kilku osób sie o to czepiali. Płyny nie przekraczające 100ml  Myślę, że wystarczy zwykła torebeczka foliowa, niekoniecznie wielokrotnego zamknięcia. Za to płyny do 100 ml - tak. I nie ma tak, że jak 1/3 w buteleczce 150 ml jest zużuta, to liczy się 100 ml. Bo już były przypadki, że poseł lecący ze Szczecina do Wawy awanturował się (bynajmniej tym razem nie chodzi o Rokitę  ), że te jego drogie wody kolońskie są częściowo zużute, więc część pojemności należy odjąć. Immunitet nie pomógł - perfumy wylądowały w koszu.
--------------------
Chcę, aby dzikich ptaków klucz otwierać wolność zawsze mógł. Bez której zginę.
|
|
|
|
|
|
|
|
Mar 19 2011, 02:52 AM
|
Miłośnik podróży

|
+/- w tą czy w tamtą nie patrzą na to,aby nie przegiąć z miara nie latają... :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
Mar 19 2011, 08:49 AM
|

Zapalony wędrowiec

|
W ostatnim miesiacu lecialem z krakowa, boloni i fez i na zadnym z tych lotnisk nikt z ryanaira nie robil zadnych problemow, ludzie wnosili naprawde duze bagaze ktore pozniej kladli pod swoje siedzenia i tez nikt na to uwagi nie zwracal
--------------------
"...Nie opowiadaj ludziom o górach, bo obudzą się więźniami w swoich betonowych domach... Ci zaś nieliczni, którzy odważą się wyruszyć na górską wspinaczkę, skazani są na Drogę, która nie zna kresu, bo gdzie kończą się marzenia...? I nikt, i nigdy nie odbierze im radości wędrowania, gdzie wobec potęgi gór prościej odkrywa się siebie i to, że większość granic i lęków to tylko ułomność naszego umysłu, poza którą zaczyna się wolność. Ale nie mów o tym ludziom... wolność jest dla nielicznych..."
|
|
|
|
|
|
|
|
Mar 22 2011, 10:05 AM
|
Miłośnik podróży

|
Dzięki za pomoc, uspokoiliście mnie:)
|
|
|
|
|
|
|
|
Aug 19 2011, 11:17 PM
|

Doświadczony globtroter

|
Jak jeżdżę sam to jako niepoważny jeżdżę zawsze z miejskim jansportem http://allegro.pl/jansport-beamer-jtpz6-7c...1758265257.htmlcoś w tym stylu. Parametry to dla mnie słowo niezrozumiałe, co potrzebne się mieści w każdym razie. Jak na krócej niż dwa tygodnie to połowa zostaje jeszcze pusta. Czasem jak do cywilizacji to mam różową walizkę na kółkach, do ryana wchodzi do wizza za duża o kółka ale jak moje dziewczyny z nią podróżowały wizzem do Szwecji dwa razy to się nikt nie czepiał. Takiego plecaka 50 litrowego jak pokazujesz nigdy nie miałem, mam większy tego typu i to co mnie w nim denerwuje to fakt żeby się dostać do czegoś na dole to musisz wszystko wywalić. Strasznie mnie to irytuje. Dodam jeszcze że te jansporty to są naprawdę niezniszczalne. Mam dwa z czego jeden już chyba 10. letni. Suwaki super mocne, nieprzemakalne, wygodne nie wiem nawet co mogłoby być lepsze.
--------------------
www.niepowazni.blogspot.com
|
|
|
|
|
|
|
|
Aug 20 2011, 09:41 PM
|

Doświadczony globtroter

|
Prepaidowego mastercarda możesz mieć za 19PLN z przesyłką od fly4free lub mlecznych podróży np tu: http://allegro.pl/karta-mlecznepodroze-pl-...1771831335.htmlNie wiem skąd cena 50PLN? nawet w wbk shopie online chodzą po 20. Karte z powyższego linka rejestrujesz na wbk stronie i śmigasz na stronkę ryanaira kupować bilety
--------------------
www.niepowazni.blogspot.com
|
|
|
|
|
|
|
|
Aug 20 2011, 10:25 PM
|

Urodzony obieżyświat

|
Zgadza się, ale oni wysyłają wyłącznie w miejsca, gdzie funkcjonuje InPost, a ja obecnie przebywam w miejscu, w którym InPost nie ma swojej parceli.
50,00 PLN to opłata dodatkowa jaką pobiera Ryanair podczas rezerwacji (w 2 strony), jeśli płatność następują inną niż w/w karta, zgadza się ?
Jestem ciekaw czy ta karta w oddziale BZ WBK kosztuje 12 PLN, po niedzieli zadzwonię.
Pozdrawiam.
--------------------
|
|
|
|
|
|
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
|