CYTAT
Witam,
W sierpniu wybieram się w Góry Stołowe, ponieważ kiedyś byłam tam na wycieczce ze szkoły i bardzo mi się spodobały.
Niestety nic więcej nie wiem o Nich co wiem gdzie się jedynie znajdują.
Z wycieczki pamiętam tyle że było tak turbopiekło -czyli mała dolinka pośród gór co w maju śnieg był jeszcze.... Czy dobrze pamiętam nazwe?
Chciałam się również dowiedzieć gdzie warto się zatrzymać by było blisko do różnych szlaków...i oczywiście w miarę tanio.
Czy macie sprawdzone jakieś noclegownie, pensjonaty czy domki? Może ktoś zna jakieś miejsce by było blisko do części czeskiej...?
Co do tras to jest ich dużo w internecie więc nie proszę o wypisywanie ich, chyba że ktoś gorąco poleci jakąś trase

- mile widziane.
"Stolicą" Gór Stolowych z siedzibą dyrekcji Parku Narodowego Gór Stołowych jest Kudowa Zdrój. Idealnym miejscem dla wielu wędrówek po stronie polskiej i czeskiej jest Kudowa Zdrój . Jeszcze bardziej centralnie leży Karłów, u stóp najwyższego szczytu tych gór - Szczeliniec Wielki (919 m npm) Wydaje mi się że temat jest obszerny i powinnaś poczytać trochę o tych górach w necie lub kupić przewodnik. Nie sposób napisać w poście o wszystkich atrakcjach po naszej i czeskiej stronie. Polecam wymieniony Szczeliniec Wielki, Błędne Skały a po czeskiej Broumovske steny ale także piaskowcowa góra Ostaś. Najczęściej odwiedzaną przez turystów częścią są Adrspassko-Teplickie Skały (Adrspassko-teplicke skaly) z fantastycznymi zgrupowaniami potężnych bloków skalnych, zwanych "skalnymi miastami".
Podane niżej zakwaterowania warto polecić ale jest ich naprawdę wiele o różnym standardzie . Ładne położenie ma Radków, też polecam oraz
"U Anny" Schronisko Młodzieżowe Łężyce 41, Góry Stołowe Telefon: (0-74) 866-93-01
"Pasterka" Schronisko PTTK Pasterka 18, Góry Stołowe Telefon: (0-74) 871-22-19