CYTAT(kow @ Dec 26 2006, 11:38 PM)

3 lata temu przejechalem trase: Głusko - Jez. Ostrowieckie - Pustelnia -Węgornia -Głusko, bylem pod wrazeniem tego, ze nie jest plasko (choc w sumie krotko) no i widoki na Drawe przecudne.
To jest właśnie jedna z tras którą chciałem polecić. Zajrzałeś na Półwysep Dębowy? Po drodze trzeba troche odbić ale moim zdaniem warto - ciekawy widok.
Kolejną ciekawym odcinkiem jest trasa od Pustelni szlakiem czerwnym do miejscowości Martew. Można wydłużyć opisaną wyżej trasę o ten fragment i z Martewi wrócić zielonym do Golina i potem leśną nieoznaczoną drogą wrócić do Pustelni.
Ciekawą widokowo trasą jest szlak czerwony z Drawna do Głuska wzdłuż Drawy. Spotyka się tam naprawde interesujące punkty widokowe na rzekę. Pomimo, że jest to szlak piezy, jest w pełni przejezdny dla rowerów. Można kontynuować wycieczkę wzdłuż rzeki aż do Krzyża Wlkp. - wystarczy poechać do St. Osieczna, tam przejechać most i skręcić w pierwszą drogę za mostem, która doprowadzi nas właśnie do Krzyża.
Warto również zwiedzić Elektrownie Wodną w Kamiennej. Oficalnie nie ma takiej możliwości, ale jeśli dobrze porozmawia się z dyżurującym to można wiele zobaczyć

Ja zwiedziałem ją już kilkakrotnie

Ciekawostka jest, że Elektorwnia jest zabytkiem, gdyz wszystkie udynki i urządzenia są przedwojenne!!
Można również zaplanować ciekawe trasy w lasach za zachodnią granicą Parku. Niesamowicie czyste jeziora (Wielkie Wyrwy, Piaski, Rokiet, Radęcino) są naprawde warte zobaczenia. JAko ciekawostke mogę powiedzieć, że jezioro Piaski jest jednym z najgłębszych jezior w okolicy i krążą legendy o różnych rzeczach zatopionych tam przez Niemców

Oczywiście wszystkie jeziora sa pierwszej klasy czystości.
CYTAT(kow @ Dec 26 2006, 11:38 PM)

PS. Ale i tak w Beskidach jest ciekawiej:))
To się nazywa lokalny patriotyzm

Uważam, że w każdym regionie można znaleźć coś ciekawego - trzeba tylko umieć poszukać.