|
  |
Iran - Wiza |
|
|
|
Odyska
|
Nov 7 2005, 01:54 AM
|

Miłośniczka podróży

|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nov 7 2005, 02:47 AM
|
Miłośnik podróży

Grupa:

|
[quote="ciotka"]Jestem zainteresowana wyjazdem do Iranu.
Mam pytanie jaka jest procedura załatwiania wizy w Polsce i ile kosztuje ??
W ambasadzie iranu w warszawie, za 100$ dostaniesz wize miesieczna. Tylko zglos sie z odpowiednim wyprzedzeniem bo czeka sie kilka tygodni (zwlaszcza kobiety). Wize mozesz tez dostac na krocej na lotnisku w teheranie i chyba esfahanie, ale to od niedawna i nie sprawdzone. W turcji nie powinno sie dostac wizy, ale czasami sie udaje w istambule albo konsulacie w miescie ktorego nazwy zapomnialem, ale na wschodzie blisko granicy. Znajdziesz bez trudu, bo iran ma w turcji dwa konsulaty (istambul i to zapomniane miasto) i ambasade w ankarze.
|
|
|
|
|
|
|
|
Nov 18 2005, 02:44 PM
|
Miłośnik podróży

Grupa:

|
CYTAT(ciotka) ale nie ma żadnych problemów z zalatwieniem wizy?
wypytuja po co sie jedzie itd ????
Wypelnic nalezy formularz, ktory otrzymasz w abmasadzie w Warszawie. Tam nalezy wpisac cel podrozy, stan cywilny, z kim zamierza sie odbyc podroz i w jakich krajach bywalo sie dotychczas... To zostaje w ambasadzie wraz z trzema zdjeciami (a moze dwoma?, nie pomne). Po okolo 10 dniach dniach mozna dzwonic z pytaniem, czy przyznano wize (zwykle odpowiedz jest pozytywna). Wtedy nalezy wplacic rownowartosc 100 dol do banku, ktory wskaze amabsada, a nastepnie dostarczyc dowod wplaty wraz z paszportem i po kolejnych kilku dniach odebrac paszport wraz z wiza. Zwykle wiza turystyczna przyznawana jest na 30 dni pobytu w Iranie, wazna przez dwa miesiace od daty wydania. O ile wiem, bez problemu mozna rowniez otrzymac wize w erzurum oraz w stambule, ale w tym drugim wychodzi to chyba odrobine drozej.
|
|
|
|
|
|
|
Guest_Andrzej_*
|
Apr 19 2006, 08:22 PM
|
Guests

|
Hej! Dzięki za kompetentne informację. Ja ze swojej strony dodam, że słyszałem, co może być ważne, proszę o weryfikację jeśli się mylę. 1.Posiadanie jakichkolwiek pieczątek izraelskich w paszporcie automatycznie uniemożliwia otrzymanie wizy. 2.Wizę na granicy można otrzymać tylko na 7 lotniskach międzynarodowych w Iranie, a turystów z Polski raczej zainteresuje tylko przejście na lotnisku Teheran-Mehrabad (THR) bo tylko na nie wykonywane są loty z Europy.
|
|
|
|
|
|
|
|
Apr 26 2006, 06:23 PM
|

Miłośnik podróży

Grupa: Odyseusze

|
ponizsza wiadomosc troche sie rozni od postu Fryzjera, bo wynika z tego ze ulatwienia dotycza tylko turystow "samolotowych" Ułatwienia wizowe dla turystów w Iranie 20-04-2006 14:36 Na 10 międzynarodowych lotniskach w Iranie będą wydawane 15-dniowe wizy turystyczne. Ma to zachęcić turystów do odwiedzania Iranu. Wcześniej na 6 lotniskach wydawane były wizy 7?dniowe. Jak powiedział przedstawiciel Irańskiej Organizacji Lotnictwa Cywilnego Reza Jafarzadeh wizy będą wydawane na lotniskach w miastach: Imam Chomeini, Mehr Abad, Maszhad, Isfahan, Sziraz, Tabriz, Asalouyeh, Buszehr, Qeszm oraz na lotniskach międzynarodowych na wyspie Kisz. Aby otrzymać wizę, trzeba mieć powrotny bilet oraz paszport ważny co najmniej 6 miesięcy. Przed datą wygaśnięcia będzie można przedłużyć wizę na 1 miesiąc. Obecni na lotniskach przedstawiciele Ministerstwa Spraw Zagranicznych Iranu i policji mają wystawiać wizy jak najszybciej. Jafarzadeh stwierdził, że nawet w przypadku gdy konieczne będzie skonsultowanie się z Ministerstwem Informacji procedura ma trwać nie dłużej niż godzinę. Wizy będą mogli otrzymać obywatele 68 państw bez wcześniejszego składania podań o wizy w ambasadach Iranu. W przypadku odmownej decyzji o wydaniu wizy Organizacja Dziedzictwa Kulturowego i Turystyki będzie zobowiązana do pokrycia kosztów powrotu turysty do kraju. Wizy nie będą wydawane obywatelom: Czech, Wielkiej Brytanii, USA, Kanady, Argentyny oraz krajów które przyjmują uchodźców z Egiptu, Jordanii, Maroka, Tunezji, Libii i Algierii. Źródło: www.chn.ir
|
|
|
|
|
|
|
|
Apr 27 2006, 08:38 PM
|

Zapalony wędrowiec

|
hej no to zmienia postac rzeczy ale czemu wizy te nie beda wydawane Czechom? co oni winni ?
|
|
|
|
|
|
|
Guest_meczko_*
|
Jun 17 2006, 01:42 PM
|
Guests

|
CYTAT(elizabeth @ Apr 27 2006, 07:38 PM)  hej no to zmienia postac rzeczy ale czemu wizy te nie beda wydawane Czechom? co oni winni ? w pradzie dziala radio wolna europa wraz z perskojezycznym radiem farda (www.rferl.org) i dosc mocno zalazi ajatollahom za skore...
|
|
|
|
|
|
|
|
Aug 17 2007, 10:22 PM
|
Miłośnik podróży

|
UWAGA!
Informacja o wizach 14-dniowych wydawanych na lotniskach jest nieprawdziwa! Co więcej taką informację (tj. że na lotnisku można otrzymać 14-dniową wizę) podaje także ambasada Iranu w Warszawie, zarówno telefonicznie jak i na swej stronie www (sic!).
3 tygodnie temu byłem w Iranie. Wizy nie załatwiałem, mając informację i zapewnienie z ambasady Iranu w Warszawie, że na lotnisku w Teheranie mogę otrzymać 14-dniową wizę - bowiem zmieniły się przepisy. Jakież było moje zdziwienie na lotnisku, kiedy otrzymałem w paszporcie wizę na 7-dni. Co więcej zapewniono mnie, iż coś takiego jak 14-dniowa wiza nie istnieje.
Dopiero udanie się następnego dnia do Ministerstwa Spraw Zagranicznych Iranu w Teheranie i rozmowa z jednym z urzędników pozwoliła mi i moim znajomym przedłużyć wizę. Nie powiem ile to kosztowało nas czasu i nerwów. Jednocześnie urzędnik ten potwierdził fakt, iż wizy na 14 dni nie są wydawane, a informacje podawane przez ambasadę Iranu w Warszawie błędne. Miał się skontaktować nawet z ambasadą celem zwrócenia im uwagi na ten fakt i nie wprowadzania w błąd potencjalnych turystów.
Nie wiem czy informacja ze strony ambasady Iranu w Warszawie o wizach 14-dniowych już znikła, bowiem dziś nie mogłem wejść na tą stronę. W każdym razie taka informacja była jeszcze w lipcu tego roku.
|
|
|
|
|
|
|
|
Dec 27 2008, 12:29 AM
|
Miłośnik podróży

|
Podepne sie pod temat, zeby nie dublowac.
Rozwazam wyjazd do Iranu w przyszle wakacje. Czy bedzie problem z wjazdem do kraju jezeli w paszporcie mam wize amerykanska?
|
|
|
|
|
|
|
|
Dec 27 2008, 02:46 PM
|
Miłośnik podróży

|
Witam! Czy ktoś ma informację na temat wiz wielokrotnego wjazdu? Bo zamierzam wybrać się do Iranu w wakacje a przy okazji odwiedzić Dubai korzystając z przejścia promowego. Mam też pytanie jakie są możliwości wjazdu samochodem do Iranu? W tamtym roku byłem samochodem w Syrii i Jordanii i dotarłem aż na granicę z Arabią Saudyjską i kusi mnie tym razem kolejna taka wyprawa z tym że do Iranu.
|
|
|
|
|
|
|
|
Dec 29 2008, 08:01 PM
|
Miłośnik podróży

|
CYTAT(Guest_Andrzej_* @ Apr 19 2006, 08:22 PM)  Hej! Dzięki za kompetentne informację. Ja ze swojej strony dodam, że słyszałem, co może być ważne, proszę o weryfikację jeśli się mylę. 1.Posiadanie jakichkolwiek pieczątek izraelskich w paszporcie automatycznie uniemożliwia otrzymanie wizy. 2.Wizę na granicy można otrzymać tylko na 7 lotniskach międzynarodowych w Iranie, a turystów z Polski raczej zainteresuje tylko przejście na lotnisku Teheran-Mehrabad (THR) bo tylko na nie wykonywane są loty z Europy. Byłam w Iranie dokładnie rok temu razem ze swoją szefową, która miała w paszporcie "misia" izraelskiego - parę miesięcy przed wyprawą do Iranu szefowa udała się do Izraela gdzie jej nie wpuścili - nie miała żadnych problemów z wjazdem do Iranu - leciałyśmy samolotem. Jeśli chodzi o wizy to bardzo pomogli nam pracownicy Ambasady w Warszawie i Konsul w Teheranie - Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan 17 2009, 08:09 AM
|

Wytrawny wojażer

|
Ja mialem pecha zalatwiajac ta wize. WYslalem formularze wydrukowane z Internetu, dane, i forse. Potem pojechalem do Wawy po odbior. I... okazalo sie, ze konsul zachorowal, i wize dostane jutro. Hotel, postoj w Warszawie. Nastepnego dnia uslyszalem to samo. I tak do weekendu. W poniedzialek dostalem wize. Zadnych pytan, zadnych problemow oprocz bardzo denerwujacej biurokratycznej procedury. Ich nic nie obchodzi, ze musisz zaraz leciec, ze rezerwacje, ze nie mozesz czekac - konsul chory, wizy nie ma. A na granicy Iranu wjazdowej urzednik iranski podstemplowal paszport, po czym powiedzial dumnie na powitanie w kraju: Good Bye to Iran!
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
  |
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
|