|
  |
Wiza do Chin, pomocy! |
|
|
|
|
Jun 12 2010, 05:55 PM
|
Miłośnik podróży

Grupa: Odyseusze

|
Witam,
Prawdopodobnie ten temat juz gdzies istnieje, ale nigdzie nie moge zdobyc konkretnych informacji.
W polowie lipca wybieram sie koleja transsyberyjska do Wlodywostoku, nastepnie jakims srodkiem transportu przez granice chinska. Planuje powloczyc sie po Chinach i przejechac granice wietnamska. Z tego co sie orientuje aby dostac wize chinska potrzebuje rezerwacje na samoloty w obie strony oraz rezerwacje hotelowe. Bardzo bylabym wdzieczna gdyby ktos wyjasnil mi jak to dziala w praktyce. Czy faktycznie potrzebuje tych potwierdzen? A jesli tak to jak to zdobys nie wydajac ani grosza?
Dziekuje za pomoc!
|
|
|
|
|
|
|
Odyska
|
Jun 12 2010, 05:55 PM
|

Miłośniczka podróży

|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jun 12 2010, 10:02 PM
|

Zapalony wędrowiec

|
Z tego co mi wiadomo (tak bylo 2 lata temu i raczej nic sie nie zmienialo), to potrzebujesz potwierdzenia rezerwacji tylko na pierwsze noclegi. Wejdz sobie na jakas strone z hostelami i zarezerwuj sobie jeden w pierwszym miescie, w ktorym planujesz sie zatrzymac.
Moze byc tez tak, ze w ogole nie bedzie potrzeba rezerwacji.
Co do biletow - sadze, ze jesli wytlumaczysz w ambasadzie w jaki sposob chcesz przekroczyc granice nie bedzie zadnego problemu.
Poza tym - zawsze mozesz po prostu zadzwonic do ambasady!
--------------------
Nie uczyniłem Cię ani istotą niebiańską, ani ziemską, ani śmiertelną, ani nieśmiertelną, abyś jako swobodny i godny siebie stwórca i rzeźbiarz sam sobie nadał taki kształt, jaki zechcesz.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jun 13 2010, 05:24 PM
|

Zapalony wędrowiec

|
CYTAT(WaldenShe @ Jun 12 2010, 04:55 PM)  Witam,
Prawdopodobnie ten temat juz gdzies istnieje, ale nigdzie nie moge zdobyc konkretnych informacji.
W polowie lipca wybieram sie koleja transsyberyjska do Wlodywostoku, nastepnie jakims srodkiem transportu przez granice chinska. Planuje powloczyc sie po Chinach i przejechac granice wietnamska. Z tego co sie orientuje aby dostac wize chinska potrzebuje rezerwacje na samoloty w obie strony oraz rezerwacje hotelowe. Bardzo bylabym wdzieczna gdyby ktos wyjasnil mi jak to dziala w praktyce. Czy faktycznie potrzebuje tych potwierdzen? A jesli tak to jak to zdobys nie wydajac ani grosza?
Dziekuje za pomoc! Wszystko w sumie zależy od urzędnika ,który ci wystawi Vizę. Lepiej mieć w razie czego i wysłać lub zanieść im komplet potrzebnych dokumentów. Ja ponieważ nie jestem z Warszawy to taniej dla mnie było skorzystać z pośrednika, a oni natomiast za ciebie załatwiają lipne rezerwacje i o nic się nie martwisz. Drugim razem składałem komplet dokumentów w Honk Kongu , ponieważ przeczytałem wymagania co do mojego kraju jeśli chodzi o wizę turystyczną , zastosowałem się do tego i przyniosłem wszystkie rezerwacje. Przedemną cofneli anglojęzycznego osobnika, ponieważ nie miał wszystkiego. A mnie nawet o to nie pytali, aż sam byłem ciekaw i sprowokowałem urzędnika pytając :a rezerwacje pani potrzebuje? a ona na nie w pana przypadku nie trzeba. I nie wiem czy to fakt ,że miałem poprzednio wizę i wróciłem w terminach, czy liczba odwiedzanych krajów mi pomogła. No ale warto chyba mieć , bo nie wiadomo na kogo się trafi z drugiej strony. Więc do rzeczy: Jeżeli chodzi o loty , to ja skorzystałem tutaj z pomocy e.fly.pl w opcji płatność zaznaczasz gotówką i dają ci termin ok tygodnia lub dłużej na dostarczenie gotówki, ale w między czasie dostarczają ci via email piękne polskie i następnie angielsko języczne potwierdzenie lotów i nic cie to nie kosztuje, bo dalej się nie martwisz ,po prostu twoja rezerwacja zostaje zamknieta jeśli nikt nie przyniesie gotówki na wyznaczony czas , ale ciebie to już nie interesuję. Hotel akurat zarezerwoawałem przez hostelworld.com, i następnie zamknołem rezerwację ale tam akurat byłem gotowy stracić depozyt w postaci dwóch euro, bo mi się spieszyło, ale wierzę ,że jak troszkę poszukasz to i znajdziesz wstępną możliwość darmowej rezerwacji. No albo może ktoś z Odyseuszy podsunie stronkę jak zarezerwować hotel z potwierdzeniem rezerwacji nie tracąc na tym ani grosza... Pozdrawiam Radek
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Jun 18 2010, 07:58 PM
|
Miłośnik podróży

|
A co - jeżeli lecimy do Honk Kongu i nie wiemy kiedy będziemy wjeżdżać do Chin właściwych i ile zostaniemy w Honkongu, (tam tez nie chcemy za bardzo rezerwować noclegów - nie przywykłem do tego...  )? Bo mam właśnie taką sytuację? Czy jeżeli odmówią mi wydania wizy ze względu na brak rezerwacji - to co wtedy? Czy można ewentualnie zarezerwować sobie te noclegi i wrócić tam? Jestem ciekaw co wtedy? dzięki za pomoc
|
|
|
|
|
|
|
|
Jun 19 2010, 04:44 AM
|

Zapalony wędrowiec

|
CYTAT(rafa15 @ Jun 18 2010, 06:58 PM)  A co - jeżeli lecimy do Honk Kongu i nie wiemy kiedy będziemy wjeżdżać do Chin właściwych i ile zostaniemy w Honkongu, (tam tez nie chcemy za bardzo rezerwować noclegów - nie przywykłem do tego...  )? Bo mam właśnie taką sytuację? Czy jeżeli odmówią mi wydania wizy ze względu na brak rezerwacji - to co wtedy? Czy można ewentualnie zarezerwować sobie te noclegi i wrócić tam? Jestem ciekaw co wtedy? dzięki za pomoc Zakładam, że pytasz o Vizę w Hong Kongu. W momencie kiedy składasz papiery, urżędnik sprawdza czy masz wszystko co go interesuje i jeśli przyjmie twój wniosek to dostajesz termin odbioru i o nic się nie martwisz, a jeśli nie przyjmie to powie ci to od razu, więc spokojnie dokonujesz rezerwacji i wracasz ponownie (nawet tego samego dnia jak zdążysz). Nie ma problemu. Jest duże prawdopodobieństwo ,że nie zapyta ciebie o rezerwacje, ale zrobienie takiej rezerwacji ,bedzie cie kosztowało tylko 5 min. (i później anulowanie) , więc chyba lepiej póść przygotowanym i w razie czego dołączyć do dokumentów niż wracać na drugi dzień i tracić więcej z czasu. Dostaniesz wizę przykładowo na 30 dni (w zależności jaką chcesz pozyskać) i wydadzą ci z czasem na jej wykorzystanie standartowo na pół roku i o nic się nie martwisz, możesz kilka miesięcy posiedzieć w HK i wjechać tylko w terminie ważności wizy. Przy wjeżdzie wbiją ci pieczątkę i wtedy masz te 30 dni w Chinach, których musisz pilnować. To dla wielu oczywiste, ale miałem kilka tygodni temu znajomą, która dostała wizę upoważniającą do wjazdu w terminie do pół roku i myślała, że może tak długo siedzieć, wogóle nie interesując się datą wjazdu i maksymalną długością pobytu  Działo sie to w Tajlandii i kosztowało ją 500 baht za każdy dzień pobytu bez wizy. W dwa tygodnie zrobiło się 6000 baht. Podejrzewam ,że w Chinach są większe restrykcje. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem? Jestem ciekaw jakie konsekwencje sąw Chinach przy przedłużeniu pobytu bez wizy...
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Jun 20 2010, 12:06 PM
|
Miłośnik podróży

|
A ja sie podepne z pytaniem o wize, poniewaz w formularzu jest pytanie - Czy bylo sie poprzednio w Chinach? - bylem wczesniej w Hong Kongu i teraz potrzebuje wizy do Szanghaju, czy HK liczy sie jako pobyt w Chinach?
|
|
|
|
|
|
|
|
Jun 24 2010, 10:57 AM
|
Miłośnik podróży

|
Z wizami do Chin jest tak: - potrzebna jest rezerwacja hotelowa na min 1 noc. no ale po przyjeżdzie trzeba gdzieś spać a tam są tanie hotele, ale tylko rezerwacja i potem można ją skasować - rezerwacja lotnicza, ale tylko rezerwacja nie wykupiony bilet więc zawsze możesz sobie zrobić i nie wykupić. Nikt ci głowy nie urwie. - do tego paszport i 1 zdjęcie i wniosek Skoro będziesz mieć bilet na kolej transsyberyjską to możesz go dołączyć. Ale bym nie kombinował. We wniosku możesz zaznaczyć wizę 2 krotną i bez problemu ją dostaniesz. Ale można też po prosić o wielokrotną. Czasami takie robimy i Konsul je wydaje, ale to nie jest reguła. Tutaj masz wszytko http://www.aina.pl/wizychiny.htmlChiński konsulat jest generalnie przyjazny człowiekowi. Niemniej jednak teraz mają tam duże kolejki. Załączam wniosek wizowy do Chin.
Załączony plik
( 470.07k )
Liczba pobrań: 2
|
|
|
|
|
|
|
|
Jun 26 2010, 07:29 PM
|
Miłośnik podróży

|
to jeszcze jedno pytanie ode mnie, na ile przed wylotem do Chin mozna sie juz starac o wize? zostalo mi 3 miesiace do wyjazdu, czy moge juz skladac wniosek?
|
|
|
|
|
|
|
|
Jun 27 2010, 01:58 AM
|

Wytrawny wojażer

|
CYTAT Jak lecisz przez HK to tam najlepiej wizę wyrobić, kilkakrotnie taniej lub nawet za darmo jak możesz poczekać 5 dni Pod warunkiem, ze i tak masz w planach byc te 5 dni w HK, jesli zostaniesz tylko przez wize to oszczednosc bedzie zludna. Sam nocleg (najtanszy-hostel dorm) $70HK, do tego zycie, pzemieszcanie sie etc... pzdr
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Aug 14 2010, 07:25 PM
|
Miłośnik podróży

|
został mi ponad miesiąc do wylotu do Chin i to chyba juz czas aby zacząć starać się o wizę,
moze mi ktos powiedziec jak to jest z wysylka paszportu z UK do Polski do ktoregos z posrednikow, ktory w moim imieniu wyrobilby wize? jakas specjalna wysylka takich dokumentow?
korzystał ktoś z reklamującego się w tym temacie aina travel do wyrobienia wizy?
|
|
|
|
|
|
|
|
Aug 16 2010, 10:54 AM
|

Zapalony wędrowiec

|
CYTAT(fotografik2 @ Aug 14 2010, 06:25 PM)  został mi ponad miesiąc do wylotu do Chin i to chyba juz czas aby zacząć starać się o wizę,
moze mi ktos powiedziec jak to jest z wysylka paszportu z UK do Polski do ktoregos z posrednikow, ktory w moim imieniu wyrobilby wize? jakas specjalna wysylka takich dokumentow?
korzystał ktoś z reklamującego się w tym temacie aina travel do wyrobienia wizy? A nie za dużo problemów z wysyłaniem paszportu do Polski. Ja osobiście mam złe wspomnienia z brytyjską pocztą, kiedyś mi zgubili ważne dokumenty. Nie lepiej ci wyrobić w Chińskiej Ambasadzie w UK? Chyba za dużo kombinacji z przesyłaniem paszportu tam i z powrotem w UK Chinczycy mają kilka konsulatów nie bliżej ci tam? Koszty wizy powinny być takie same.
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Sep 1 2010, 08:55 PM
|
Miłośnik podróży

|
W sumie miales racje, zlozylem wniosek w amabasadzie Chin w Londynie (trzeba jedynie zabookowac sobie miejsce przez ich strone internetowa), i wszystko poszlo bardzo gladko, nawet nie musialem pokazywac rezerwacji hotelu czy bieltu lotniczego. wiza na 3 miesiace z jednym wjazdem tylko 35GBP, czyli o wiele taniej niz w PL (co dziwne brytyjczycy maja 10 GBP drozej, a amerykanie 20GBP od obywateli z kontynentalnej europy). a teraz jeszcze tylko 3 tygodnie i witaj Szanghaj
|
|
|
|
|
|
|
  |
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
|